Meteen naar de inhoud

Somewhere over the rainbow

Oktober is voor mij de maand van de geboortes. Om te beginnen mijn eigen geboorte in het jaar van de Cubacrisis. De tweede geboorte is die van onze oudste zoon in 1993. En afgelopen oktober, op mijn eigen verjaardag, de geboorte van mijn boek Heart Mama, a story of belated grief.

“Het was ongelofelijk spannend in de wereld toen jij geboren werd” vertelde mijn vader me ooit. “We waren bang voor een kernoorlog tussen de VS en de Sovjet- Unie, gelukkig kwamen Chroesjtsjov en Kennedy eruit en konden we opgelucht ademhalen.”

Somewhere over the rainbow
Over mijn eigen geboorte weet ik bijna niets omdat ik mijn mama als 2-jarige verloor. Het is ‘gewoon’ voor mij omdat ik niet beter weet en tegelijkertijd is het een gemis, zeker voelbaar toen ik zelf moeder werd.

Af en toe deelde mijn vader een herinnering aan mijn geboorte op een verjaarskaartje. Zoals een jaar of tien geleden, toen hij schreef dat hij speciaal voor mijn geboorte een kraamverzorgster van de Veluwe had laten overkomen. Zij had ruim anderhalf jaar eerder gekraamd bij de geboorte van mijn broer. Mijn vader ging met de bus naar Rotterdam om haar van de trein te halen en ze logeerde zo’n dag of tien bij ons. Een vertrouwd gezicht in een vreemde omgeving, wat een liefdevolle manier om te zorgen voor je vrouw en pasgeboren dochtertje.

Mijn vader is ruim 2 jaar geleden overleden, maar dat kaartje heb ik bewaard als een kostbaar kleinood. Afgelopen verjaardag reed ik naar Brugge voor een opleiding. Op de heenweg twee keer een regenboog. Op de terugweg ‘Somewhere over the Rainbow’ van Israel “IZ” Kamakawiwo’ole, het lied dat mijn vader zelf had uitgezocht voor zijn afscheidsbijeenkomst. Somewhere over the rainbow, that’s where you’ll find me – een verjaarsgroet uit de hemel.

Zelf moeder worden
Dan de geboorte van onze zoon, 27 jaar geleden. Wat was hij gewenst en wat hield hij de spanning erin. Uitgerekend op 2 oktober, pas de 17e geboren. Op de 10e hoopte ik nog dat hij mijn allermooiste verjaarscadeau ooit zou zijn, maar hij koos een eigen moment.

De druk van de gynaecoloog om in het ziekenhuis te bevallen kon ik gelukkig weerstaan. Zodat ik op zondagmiddag in ons eigen huis een prachtig kind in mijn armen hield. Ik kan nog de sfeer en de indrukken van die middag oproepen. De stilte, de verwondering, het prachtige herfstlicht dat door de luxaflex heen naar binnen viel. En dat we urenlang konden kijken naar dat prachtige manneke dat ons gegeven was en mij voor het eerst moeder maakte.

De cadeaumoeders van mijn boek Heart Mama
De meest recente geboorte is die van mijn boek Heart Mama op 10-10-2020, een magische datum en mijn verjaardag. Het is de Engelse vertaling van Hartmama dat in het voorjaar van 2019 uitkwam. Deze ‘draagtijd’ was anders dan de vorige, al was het maar omdat Heart Mama twee ‘cadeaumoeders’ heeft: Maretta Johnson die zorgde voor de prachtige vertaling en Sytske Flores die het boek redigeerde. Afgelopen week stuurde ik hen allebei een eigen exemplaar en spraken we elkaar gedrieën via FaceTime. Door de semi-lockdown zat een echte ontmoeting er niet in. Na afloop van het gesprek had ik heuse kraamtranen, ik had zo graag een taartje met hen gegeten in real life. Dat gaan we in het voorjaar doen. Promise!

Boek bestellen
Je kunt mijn boek Heart Mama bestellen via www.bookheartmama.com. en de Nederlandse versie via www.susanvanderbeek.nl/boek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0
    0
    Winkelwagen
    De winkelwagen is leegTerug naar winkel