Meteen naar de inhoud

Na de dood van mijn vader voelde het alsof ik voor mijn moeder moest zorgen

Ik kijk bijna nooit televisie. Sinds onze vakantie op Ameland in september heb ik de serie Beste Zangers herontdekt. Die keek ik altijd met mijn oudste dochter toen ze nog thuis woonde, nu schuift mijn lief gezellig naast me. Omdat we er pas na een aantal afleveringen ingestapt zijn, hebben we ook nog wat terug te kijken. Maar na de duetten-aflevering is het dan toch echt voorbij.

We ontdekken dat we nog een aantal jaargangen hebben gemist. Dus nu kijken we de serie van 2017 terug, het seizoen van Anita Meijer, Tommie Christiaan, Kenny B., Brace, Maan, Denny Christian en Tania Kross. We zijn fan van Tania Kross sinds we haar in een theater de opera Carmen hebben horen zingen. Wat een vrouw en wat een stem. Het woord ‘kippenvel’ komt nog niet in de buurt van wat je in je lijf voelt als je naar haar luistert. Gisteravond keken we de aflevering waarin Brace centraal staat. “Ik wil hem laten huilen door mijn lied” zegt Tania vooraf. We weten dan nog niet wat ze gaat zingen. Brace is, anders dan zijn imago doet vermoeden, al eerder in tranen bij Kenny B. die Bløf zingt: ‘Harder dan ik hebben kan.’

Jong ouderverlies
Dan komt het moment dat Brace meer vertelt over zijn jeugd. Over het vrolijke jongetje dat hij was. Altijd grapjes maken. Veel zingen ook, op familiefeesten bijvoorbeeld. We zien een opname van een jongetje van 8 jaar, vol overgave zingend met een veel te grote microfoon voor zijn neus. Als Brace 15 jaar is overlijdt zijn vader. In de jaren erna gaat het mis met hem. “Ik had begeleiding nodig” zegt hij. En: “Ik had het gevoel dat ik voor mijn moeder moest zorgen. Zeker nadat mijn zussen uit huis gingen.” Brace belandt op het slechte pad en uiteindelijk in de cel. Via zijn zangcarrière knokt hij zich terug.

Tania Kross is als laatste aan de beurt. Als ze begint te zingen, slaat Brace zijn hand voor zijn mond en niet veel later is hij inderdaad in tranen. Tania zingt in het Italiaans, dus we verstaan haar niet. Maar het gaat over liefde en het komt zó diep binnen. Als er een hemel is, hoop ik dat alle engelen zo zingen als Tania Kross.

Je verliesverhaal delen
Het is zo bijzonder om steeds meer mensen te horen die ook jong een ouder zijn verloren. In de serie van 2020 was dat Tabitha, en nu dus ook Brace. Als bekende Nederlanders hun verhaal over dit verlies delen, is dat een opluchting voor veel jongeren die het nu overkomt en ouderen die het als kind overkwam in een tijd dat er nog geen openheid over was.

Muziek kan helen, schrijven ook
Net als muziek kan helen, kan schrijven dat ook. Daarom heb ik in mijn boek Hartmama over jong ouderverlies een (ver)werkdeel opgenomen, met veel schrijfoefeningen. Als je schrijft, kom je in contact met lang weggestopt verdriet. Daar kun je tegenop zien en je kunt het lange tijd uit de weg gaan. Je kunt het ook aangaan en door te schrijven liefdevol onder ogen zien waar het gemis nog zo groot is.

Hartmama bestellen
Je kunt Hartmama bestellen via www.susanvanderbeek.nl/boek. Als jij begeleiding wilt bij het verweven van jong ouderverlies in je leven, neem dan contact met me op via mijn website. Een kennismakingsgesprek (beeldbellen) van een half uur is altijd kosteloos voor jou.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0
    0
    Winkelwagen
    De winkelwagen is leegTerug naar winkel