Meteen naar de inhoud

Mijn brief aan vrouwen die als kind hun moeder verloren ging viraal op Facebook

Het is begin september, een mooie nazomermiddag. Ik kan nog met blote benen en armen in het zonnetje zitten en kies een plek op het erf waar ik nooit zit. Het is een beetje een verstopplek, de kopse kant van de boerderij met uitzicht op de polder en de dijk met prachtige oude bomen. Ik zie hoe witte vlinders neerstrijken op de gele bloemetjes van de rucola die zichzelf heeft uitgezaaid in het gras. Ik hoor krekels en vogels. Mijn honden komen even om een hoekje kijken en verdwijnen dan weer.

Rollercoaster
Ik mijmer een beetje over de rollercoaster van de afgelopen weken. Weken waarin ik veel tijd heb besteed aan de komende lancering van ‘Heart Mama, a story of belated grief’, de vertaling van mijn Nederlandse boek ‘Hartmama’. Drukproeven nakijken, overleg met de vormgever en de uitgever. Stappen zetten in boekmarketing, omdat een boek zichzelf niet verkoopt.

Motherless Daughters
Ik hou ervan om te delen, dus besloot ik een fragment uit het begin van het boek te publiceren: ‘My letter to all women who lost their mother as a child.’ Op LinkedIn gebeurde er niet zoveel, waardoor ik aarzelde om het ook op Facebook te zetten. Ik besloot om het toch te doen en de volgende ochtend was mijn pagina www.fb.me/boekhartmama ontploft. Mijn brief was opgepikt door de Facebookpagina Motherless Daughters en daarna eindeloos vaak gedeeld. De reacties stroomden binnen.

Aangrijpende verhalen
Reacties van vrouwen die ook jong hun moeder waren verloren en met hun eigen persoonlijke verhaal reageerden op mijn brief. Verhalen over gemis en verdriet. Verhalen over de overlevingsmechanismes. Verhalen over zelf wel of geen moeder durven worden. Verhalen over het ontbreken van moederlijke wijze raad bij het opvoeden van kinderen. Zeker ook verhalen over veerkracht, zingeving en de troost om iets van hun moeders terug te zien in hun kinderen.

Wat me het meeste raakt is de eenzaamheid, de worsteling en het gevoel dat niemand je begrijpt. En dan de herkenning: ‘jij bent net als ik.’

Your mum is always with you
“I write this book for you. Because I wish you to fill in your own space and to keep your mother with you, even though she is not actually with you anymore. I know your capacities as a woman without a mother. If you use those capacities, the world will become a bit better. Not just your own world, but for all people surrounding you.”

Hartmama bestellen?
Hartmama is op voorraad en te bestellen via www.susanvanderbeek.nl/boek. Mijn boek bevat ook een (ver)werkboek met schrijfoefeningen, waarmee je zelf aan de slag kunt als je jong één van je ouders hebt verloren. In oktober komt de Engelstalige versie uit, hiervoor kun je alvast een prereservering doen via hetzelfde contactformulier. Zet er dan wel even ‘English version’ bij.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0
    0
    Winkelwagen
    De winkelwagen is leegTerug naar winkel