Meteen naar de inhoud

Welkom rouw, je bent een deel van mij

Dialoog tussen sprankeling en rouw

Sprankeling:  
Zie je haar? Ik leef haar het meest
Zij laat mij zien
Stralende ogen
Vurige taal
Handen en voeten praten
Alles geeft zij

Rouw:  
Nee, niet alles
Mij houdt ze diep verborgen
Ze wil niet dat iemand
Ooit haar tranen ziet
Haar radeloosheid voelt
Ze houdt mij diep verborgen
Maar ik ga niet weg
Ik ben een deel van haar
Misschien wel haar grootste krachtbron
Ook al voelt zij dat nog niet

Sprankeling:  
Jij bent lang niet gezien, Rouw
Ze was te bang
Dat ze niet zou weten 
Hoe het verder moest 
Dat ze nooit meer zou kunnen stoppen
Met huilen
Ik denk dat het tijd is
Dat ze je aankijkt
Ik zal op haar wachten
Wij zijn beiden een deel van haar
Onlosmakelijk verbonden

Hoe opstellingen helderheid kunnen geven
Dit gedicht schreef ik in 2010 tijdens mijn opleiding tot systemisch coach na een mini-opstelling die één van de trainers met mij deed. De vragen die erbij horen zijn:

  • Welk deel van jou laat je het liefst zien in het contact met anderen?
  • Welk deel heb je niet geleefd/houd je achter?

Voor mij waren de antwoorden sprankeling en rouw. De representanten voor deze woorden lieten een voortdurende beweging tussen leven en dood zien. Ze weerspiegelen de volgende dynamiek: door te sprankelen geef ik levenslust aan anderen, terwijl ik zelf de dood zo goed ken en de rouw achterhoud. De sprankeling was nodig om te kunnen blijven leven, dat deel mocht ik dus tijdens de opstelling bedanken. Het werd tijd om de rouw in de ogen te kijken.

‘Welkom rouw, je bent een deel van mij.
Ik kan niet om je heen, je bent van mij.
Nu ik je aankijk zie ik dat je geen monster bent.’

Schrijfoefening voor jou
Als mijn gedicht je raakt, nodig ik je uit om een mail te sturen naar susan@susanvanderbeek.nl. Je krijgt dan een schrijfoefening uit mijn boek Hartmama waarvan je de uitwerking naar mij mag sturen. Aan de hand van jouw schrijfsel kunnen we samen onderzoeken of je mijn begeleiding wilt in het aangaan van jouw rouw om jong ouderverlies. Het eerste gesprek van een half uur, waarbij we gebruik maken van beeldbellen, is kosteloos voor jou.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0
    0
    Winkelwagen
    De winkelwagen is leegTerug naar winkel