Meteen naar de inhoud

Wat als je maar voor de helft weet waar je vandaan komt?

“Als je wilt weten hoe je vrouw er over 40 jaar uitziet moet je naar haar moeder kijken” gaf mijn schoonmoeder haar zoons als wijze raad voor hun partnerkeuze mee. Ik zie dat het vaak klopt. Als ik op een terras aan een heerlijke cappuccino zit, pik ik de moeders en dochters er feilloos uit. Zo mooi, hoe ze heel vaak op elkaar lijken. Of de dochters dat nu leuk vinden of niet. In mijn geval ging die vlieger niet op, ik kon immers niet op mijn tweede moeder lijken.

Beeld vormen

Als je jong je moeder bent verloren is het lastig om je een beeld te vormen in hoeverre je op haar lijkt. Ben je haar evenbeeld of heb je ook veel van je vader? Zelf heb ik dat vooral ervaren bij het volwassen worden. Natuurlijk herken ik de uiterlijkheden en karaktertrekken afkomstig van mijn vader en zijn familie. De grote, hechte familie waarin ik me zo thuis voel. De familie van mijn geboortemoeder bleef grotendeels buiten beeld. Er waren weinig familieleden en ze woonden ver weg. De enige die ik wel regelmatig zag was mijn moeders zus, die een jaar voor ons zorgde na haar dood. Bij haar kon ik terecht met vragen en ze vertelde graag over haar herinneringen.

Je mist die ene

Veel vrouwen zonder moeder die ik spreek vertellen over ‘jong op eigen benen staan’. Ze moesten zelf uitvinden hoe het is om vrouw te zijn. En, als ze kinderen krijgen, hoe het is om moeder te worden. Het gemis komt dan weer sterk naar boven. Natuurlijk zijn er vast en zeker lieve vrouwen om je heen. Je tweede moeder, een lieve tante, of misschien heb je zelfs nog een oma als je voor het eerst moeder wordt. Je bent nooit alleen, ook al mis je die ene. Jouw moeder, de vrouw die aan jou het leven schonk.

Wees lief voor jezelf

Moederloze dochters zijn vaak streng voor zichzelf en vinden het moeilijk om hulp of steun te vragen. Het is één van de overlevingsmechanismes die ze hebben ontwikkeld na de vroege dood van hun moeder. Het helpt een hele tijd en er komt een moment dat het nodig is om zachter te worden voor jezelf. Daar mag je vandaag mee beginnen.

Hartmama

Dit blog is geïnspireerd door mijn boek Hartmama dat in het voorjaar van 2019 verschijnt. Het is een boek over jong ouderverlies waarin ik mijn eigen verhaal combineer met oefeningen voor jou die je helpen om lichter te leven. Wil jij nu al een exemplaar van Hartmama bestellen? Stuur dan een mail naar susan@susanvanderbeek.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0
    0
    Winkelwagen
    De winkelwagen is leegTerug naar winkel