Meteen naar de inhoud

Jouw stem als Google Maps tijdens opstellingen

Ook coaches hebben soms beperkende overtuigingen, en ja, dat geldt ook voor mij. Als opsteller kan ik door de corona-maatregelen geen workshops geven waarin ik (familie)opstellingen begeleid. Mijn beperkende overtuiging was: “opstellingen doen kan niet online.” Om te beginnen zag ik op tegen de techniek, hoe ga ik dat in vredesnaam inregelen? Maar vooral vond ik het een nadeel om geen fysieke ontmoeting te hebben. Online zou ik veel minder kunnen waarnemen, dacht ik. Het voelde alsof mijn voelsprieten dan zouden zijn ‘afgeknipt.’

Ik kreeg een zetje

Daar was ineens het aanbod van Coachfinder, een platform van coaches waarvan ik deel uitmaak. Een mini-training ‘Vol zelfvertrouwen online coachen.’ Een week lang elke dag een video les met tips en tricks, opdrachten en ruimte om te oefenen. Een besloten Facebook-groep om ervaringen te delen. Voor mij werd het ook een reis langs mijn eigen (voor)oordelen en de uitdaging om de werkvorm waar ik het liefst mee werk te vertalen naar online.

Per dag werd ik enthousiaster

Natuurlijk wilde ik vooral ontdekken hoe ik tafelopstellingen zou kunnen integreren in mijn online coachgesprekken. Zodat ik tijdens het gesprek met mijn coachee niet alleen vragen zou kunnen stellen, maar dat ook zichtbaar zou worden wat er onder de oppervlakte speelt. Het voordeel daarvan is dat de coachee zich niet kan verliezen in het eigen verhaal en daardoor erg in zijn of haar hoofd blijft. De tafelopstelling maakt voelen mogelijk, waardoor er helderheid komt. Tot mijn verrassing was de techniek minder ingewikkeld dan ik had gedacht. Tijd om een aantal oefensessies in te plannen.

De inzichten zijn verbluffend

Voor de oefensessies gebruik ik een combinatie van mijn houten poppetjes en opstellingskaarten. Mijn mobiele telefoon gebruik ik als camera, ingelogd in het gesprek waardoor de coachee zijn eigen opstelling kan zien. Ik vraag aan de coachee om poppetjes te kiezen en mij aanwijzingen te geven waar ik ze neer mag zetten. Daarna komen de opstellingskaarten erbij, met daarop woorden die voor de coachee van belang zijn bij de vraag. Zelf merk ik gaandeweg dat ik niet persé naar het beeld van de coachee hoef te kijken tijdens de opstelling. Als ik me focus op de stem krijg ik al heel veel informatie. Bovendien ervaar ik de energie van de coachee tijdens het neerzetten van de poppetjes. Mijn ervaring als opsteller helpt me om precies de goede interventies te doen, zodat ik regelmatig een zucht hoor, of: “ja, dit klopt precies!”

Toeval is de logica van het universum

Eén van de oefencliënten heeft een vraag over het uitblijven van werk. Zijn vorige opdracht is al een tijdje geleden afgerond en er is nog niet nieuws aan de horizon. Zijn zelfbedachte vakantie van een maand is al even verstreken en de onrust groeit. Hij wil weer aan de slag en vraagt of hij misschien iets over het hoofd ziet. De opstelling helpt vooral om duidelijkheid te scheppen over de opties die er zijn. Een opdracht als ZZP-er is de meest voor de hand liggende mogelijkheid, maar een baan is ook denkbaar. Niet het één of het ander, maar het onderzoeken van mogelijkheden die zich voordoen. Hij merkt dat dit inzicht ruimte schept. De dag na de opstelling belt hij me op. Er klinkt ongeloof in zijn stem als hij vertelt dat hij binnen een kwartier twee telefoontjes heeft gekregen. Eén telefoontje met een mogelijke interim-opdracht en het andere telefoontje met een mogelijke baan. Hij kan nu dus kiezen, precies zoals hij in de opstelling had gevoeld.

Dichterbij jezelf

Heb jij een vraag waar je niet uitkomt? Door een online opstelling krijg je meer inzicht in vragen of problemen die je steeds maar weer tegenkomt. Je krijgt helderheid over wat je tegenhoudt om jouw leven voluit te leven. Op mijn website kun je meer lezen over mijn begeleiding Dichterbij jezelf – Systemisch werk | Susan van der Beek

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0
    0
    Winkelwagen
    De winkelwagen is leegTerug naar winkel