Meteen naar de inhoud

Een boek kiest zelf wanneer het geboren wordt

Een boek is een soort kind, heel eigen. Het is er al als het er nog niet is, het heeft een ziel. Het heeft eigenschappen van jou en van zichzelf. Eerder schreef ik een blog https://susanvanderbeek.nl/een-boek-schrijven-is-als-een-kind-krijgen/ Ik ben lang zwanger geweest van mijn boek Hartmama. Als elke zwangere vrouw was ik er vol van. Het had een belangrijke plaats in mijn leven en ik kon er eindeloos over fantaseren. Blijde verwachting: ‘straks als mijn boek af is, dan ben ik blij trots dat ik met mijn verhaal mensen kan helpen.’ Negen maanden zijn te kort gebleken voor mij. Ik heb er echt alles aan gedaan: commitment uitspreken, schrijftijd plannen, mij aan deadlines houden, hoofdstukken bespreken met mijn schrijfcoach. Mijn omgeving moedigde me aan en ook op social media kwamen er hartverwarmende reacties. Ideale omstandigheden voor groei zou je zeggen.

Kwaliteit van het hoofd 
En toch stokte het schrijfproces af en toe. Had ik niets aan de structuren en hoofdstukindelingen, het gaf simpelweg niet genoeg houvast. Het was allemaal bedacht, en dat is een kwaliteit van het hoofd. Om Hartmama te kunnen schrijven had ik de weg van mijn hoofd naar mijn hart te gaan.

Rouwen?
Hoe rouw je als je heel jong je moeder bent verloren? Mijn antwoord was heel erg lang: ‘Je kunt niet rouwen om iemand aan wie je geen herinneringen hebt.’ Ik noemde het zelfs abstract verdriet. Ik wilde niet rouwen, wist ook echt niet hoe dat zou moeten en was bang dat ik zou verdrinken in zeeën van tranen. Bovendien was daar mijn tweede moeder die mij liefdevol heeft grootgebracht. Daar hoort dankbaarheid bij en geen verdriet.

Wilskracht
Dat verdriet ging ondergronds en popte op bij belangrijke gebeurtenissen in mijn leven. Ik heb maar één keer hulp gezocht en na een paar gesprekken was ik daar zo’n beetje klaar mee. Het hielp niet omdat ik niet durfde af te dalen in mijn lijf en mijn ziel. Ik heb het heel lang gered op wilskracht en er kwam natuurlijk toch een moment dat mijn pantser het begaf.

Terug naar Hartmama
Mijn verhaal met de wereld delen doe ik om andere vrouwen, die jong hun moeder zijn verloren, te helpen. Zodat zij zich kunnen herkennen en zich gezien voelen. Zodat zij hun eigen proces kunnen spiegelen aan dat van mij. En daarom moest er ook een werkboek komen, met mooie oefeningen om zelf mee aan de slag te gaan. Inmiddels is er zelfs een beeldverhaal bij, met een heel eigen verhaallijn.

Schrijven is helen
Het schrijven van Hartmama kostte me meer dan een jaar, vooral omdat ik opnieuw alle beschermlagen moest afpellen en daarbij emoties tegenkwam die om aandacht vroegen. Ik schreef veel meer dan in het boek paste en ik kon soms helemaal niet verder met schrijven.

De moeder, de vrouw
Eind 2018 werd het thema voor de Boekenweek 2019 bekend gemaakt: De moeder, de vrouw. Ja! Juichte mijn hoofd, je boek moet in de Boekenweek uitkomen, want het is ook een moederboek. Nee, fluisterde mijn hart, dan raakt het verloren, dit is een heel ander boek. Geef het een eigen moment.

‘Je lijf bereidt zich voor op de geboorte van je boek’
Between the head and the heart, zong Chris de Burgh ooit. Ondertussen nam het leven het roer over. Er gebeurde van alles waardoor ik niet verder kon met de voorbereidingen voor de publicatie. Met als duidelijkste signaal een fikse griep en een longontsteking. Zo ziek ben ik in jaren niet geweest. Een lieve vriendin schreef me: ‘Je lijf bereidt zich voor op de geboorte van je boek, zo spannend. En niet alleen dat, het is ook een (weder)geboorte als dochter van je moeder. Begrijpelijk dat je lijf heel wat uit te zweten heeft – je keert je binnenste buiten.’

Mijn boek kiest zelf wanneer het geboren wil worden
Zo gaf ik me over aan wat niet te veranderen was en verzoende ik me met het gegeven dat Hartmama er nog niet zou zijn in de Boekenweek. Mijn boek kiest zelf wanneer het geboren wil worden. Net zoals mijn kinderen dat deden: twee (veel) te laat en de derde vijf dagen voor de geplande keizersnede. 

Vlak voor Moederdag
Hartmama verschijnt vlak voor Moederdag. De oorspronkelijke betekenis van Moederdag is om een moeder te eren uit dankbaarheid. Voor alles wat zij doet of heeft gedaan. Hartmama is het boek voor alle moeders die er niet meer zijn. We geven hen een plek, in liefdevolle herinnering.

Ben jij nieuwsgierig geworden naar Hartmama? 
Wil je het jezelf of een vriendin geven? Je kunt het nu al bestellen door een mail te sturen naar susan@susanvanderbeek.nl of het contactformulier op mijn website in te vullen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0
    0
    Winkelwagen
    De winkelwagen is leegTerug naar winkel