Meteen naar de inhoud

Dood en toch zo dichtbij

In een familieopstelling kwam ik haar voor het eerst tegen. Het kleine meisje dat op 2-jarige leeftijd haar moeder verloor aan de dood. Ik koos een representant voor mijn jongere ik. Ze dartelde door de opstelling en ik vond haar vreselijk irritant, ik kon haar nauwelijks in mijn buurt verdragen. Haar vrolijkheid klopte absoluut niet met mijn beeld van een jong meisje zonder mama. Ik ging haar dingen uitleggen die ze niet wilde horen. ”Ik wist het al lang” zei ze en ook: “Het is hier zo stil!” In de opstelling was de sterke verbondenheid met mama zichtbaar. Maar ook: Ik hier en jij daar. Hemel en aarde. Mijn leven is niet het jouwe, lieve dochter. Ik draag mijn eigen lot.

Ons grootste talent schuilt in onze grootste kwetsbaarheid. Mama staat voor liefde, seksualiteit, energie, geld, de wereld. Je roeping niet volgen is weglopen bij mama. Succes is in de ogen van de moeder.
Zomaar wat zinnen die ik tegenkwam in de opleidingen die ik de afgelopen jaren heb gevolgd. Ik moest er vreselijk op kauwen. Hoe DOE ik dat, mijn succes nemen? Het is precies het punt waar mijn adem nog wel eens stokt. Mag ik wel als jij….? Schuldgevoel, ik leef al zoveel langer dan jij, mama.

Inmiddels heb ik in mijn coaching praktijk ook gewerkt met vragen rondom jong ouderverlies. Mij vallen dan een aantal dingen op, die ik zelf ook zo herken:
• Niet voluit kunnen genieten
• Je buitengesloten voelen
• Alles onder controle willen hebben
• Je afsluiten van gevoel in moeilijke situaties
• Angst om niet ouder te worden dan je vader of moeder werd
• Vooral goed voor anderen zorgen en je eigen behoeftes niet voelen

Het is indrukwekkend om getuige te mogen zijn van het rouwproces van coachees. Te zien hoe zij hun grote verlies stapje voor stapje aanvaarden en zich zo opgelucht voelen na lang niet gehuilde tranen.

Ben jij vrouw en heb je op jonge leeftijd (voor je 18e levensjaar) je moeder verloren? Herken jij jezelf in dit blog? Wil jij samen met drie andere vrouwen in een veilige setting kijken naar jouw jonge verlieservaring? In het najaar van 2016 plan ik op mijn mooie Zeeuwse erf een weekend voor vier vrouwen rondom dit thema. We gaan naar buiten, verhalen delen, reflectief schrijven en mini-opstellingen doen. Als je het gevoel hebt dat dit aanbod precies goed is voor jou, stuur dan een mail via het contactformulier van mijn website.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0
    0
    Winkelwagen
    De winkelwagen is leegTerug naar winkel