ZomerZuster

In mijn vakantie las ik het boek ZomerZuster van Trudy Hommel. Een boek over werken in de zorg. Op de achterflap vooral vragen die aan het denken zetten. Over wat voor zorgverlener jij werkelijk bent. Wat zorgen voor een zieke of stervende medemens met jou doet. Wie heeft wie het hardst nodig? Jouw patiënt jou, of is het misschien wel andersom?

Het bijzondere aan dit boek is dat het geschreven is door een vrouw die naast verpleegkundige ook opsteller, veranderaar en adviseur is. Als er minder veranderopdrachten zijn werkt zij ‘gewoon’ weer in de zorg. In de wijk, of in de terminale thuiszorg. Overal brengt zij ‘service met een glimlach’, of de collega’s nu wel of niet betrokken zijn en de patiënten nu wel of niet sacherijnig.

Voor mij zijn de verhalen over stervensbegeleiding de mooiste verhalen. Intens om te lezen hoe Trudy de overgang van leven naar dood begeleidt. Aanwezig blijft in het moment en ziet wat de stervende, maar zeker ook de familie nodig heeft.

Ze observeert liefdevol en ziet patronen. Zoals aan het sterfbed van een vrouw een zoon die nog niet los van haar is. Die nog zaken met haar had willen bespreken, maar dat niet meer kan omdat ze nu comateus is. Die het echt niet over emoties wil hebben omdat hij dan moet huilen en dat wil hij niet. Tot het moment echt daar is dat ze gaat.

‘De zon is prachtig. “Het is een prachtige dag om dood te gaan. Dat klinkt belachelijk,” zegt hij. Ik zie dat hij zijn eigen woorden nodig heeft om zijn lichaam te laten horen waar zijn moeder naar onderweg is. Heel langzaam zie ik hem zijn moeder loslaten. Ik ben hier amper voor haar, ik ben hier voor hem. Wat een voorrecht.’ (Werkelijkheid, p.182)

Af en toe moest ik het boek ook echt wegleggen. Het contrast tussen de zonnige omgeving in Spanje en de zwaarte van de verhalen was dan te groot. Het inleveren van je gezondheid en afhankelijk worden van de zorg is geen vrolijk thema, maar voor veel mensen is het wel een dagelijkse realiteit. Trudy Hommel schreef een dapper boek over bewust en aandachtig zorgen. Zij maakt zaken helder en zij ontroert.

http://www.uitgeverijaspekt.nl/boekdetail.php?id=9789461537430

 

 

Tags:

2 reacties op “ZomerZuster”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *