Wonen in twee huizen

Ze staat een beetje verloren voor de voordeur van haar vader. Het is vandaag wissel dag en dat is geen fijne dag. Ze weet niet eens zeker of ze vanmorgen wel haar knuffel in haar rugzak heeft gedaan, ze moest haasten om op tijd op school te komen. Ze is al bijna acht jaar, maar die knuffel heeft ze heel hard nodig. Om tegen te fluisteren als ze verdrietig is…
Ze voelt de boosheid van haar moeder, die achter haar rug staat. Als papa nou maar zelf de deur open doet en zijn vriendin zich nergens mee bemoeit dan komt er misschien geen ruzie. Want met die harde stemmen en boze ogen van haar papa en mama kan ze helemaal niets.

Na een echtscheiding staat de wereld op zijn kop voor de kinderen die het overkomt. Niets is meer hetzelfde, ze belanden in een situatie waar zij niet om hebben gevraagd. De grootste verandering die zich aandient is dat zij voortaan in twee huizen zullen wonen. Een deel van de week bij papa en een deel van de week bij mama. Misschien komen daar na een tijdje een stiefmama, stiefpapa en stief broertjes of -zusjes bij. Moet de kamer die eerst voor hen alleen was ineens gedeeld worden. De wisseling van huis kan voor kinderen emotioneel zwaar zijn. Alles wat vertrouwd was, is nu anders. En hoezo moeten ineens de schoenen uit in papa’s huis, terwijl dat vroeger nooit hoefde? Voor de kinderen is een duidelijke omgangsregeling belangrijk. Het geeft houvast als kinderen weten op welke dag ze wisselen en hoe laat.
Ook een goede overdracht tussen ouders is belangrijk. Het is fijn als de splitsing in de levens van de kinderen in elk geval benoembaar is. “Fijn dat je naar de verjaardag van oma bent geweest met papa, was ze blij om jou te zien?” Is het nog te lastig om de overdracht rustig in gesprek te doen, overweeg dan of een heen-en-weer-schriftje iets voor jullie is. Als ouders schrijf je daarin wat je kind heeft gedaan bij jullie. Soms is het voor een kind ook fijn om er zelf in te schrijven.
Je kind zal misschien niet zoveel loslaten over haar verblijf bij jouw ex. Want mag het wel gezellig zijn bij papa en zijn nieuwe vriendin? Jij hebt de sleutel in handen om dit lichter te maken voor je kind. Erken dat je kind ook een leven heeft in het gezin van de andere ouder. Laat je eigen boosheid of verdriet niet doorklinken in wat je over de ander zegt.
De scène bij de voordeur van papa zou al heel anders verlopen als mama tegen haar dochter zegt: “Ik zie dat je het een beetje lastig vindt om weer naar je andere huis te gaan. Maar ik weet zeker dat het over een uurtje weer heel fijn voor je is om bij papa te zijn. O ja, ik heb je knuffel vanmorgen nog gauw in je rugzak gedaan!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *