Quinten

Vier jaar is hij nu en ik heb een aardige strijd met hem achter de rug. Dominant mannetje dat precies zijn eigen gang gaat en geen autoriteit duldt. Ik kan heel streng zijn en ben ’t liefst zacht. In contact met hem moet ik leiderschap tonen en kalme energie uitstralen, laten zien dat ik de situatie in de hand heb. Dan kan hij zijn waakzaamheid en zijn neiging tot agressie laten varen…

Voor alle duidelijkheid: dit gaat over mijn hond, een Oudduitse Herder. Ik heb mij al vaker afgevraagd waarom juist deze hond nu in mijn leven is. Welke lessen heb ik van hem te leren?  Ik heb de euvele moed gehad om hem samen met onze andere hond Hindi, een Tervuerense Herder teefje van 10 jaar, in de ruimte te laten tijdens ons opstellingenwerk. In de veronderstelling dat Hindi ‘mee zou gaan doen’ omdat zij zo’n zachte en sensitieve hond is. Maar het is Quinten die mij versteld laat staan: hij kan heel precies spiegelen wat er is.

In de opstelling trekt Hindi zich terug en gaat in een ander deel van de ruimte liggen slapen. Quinten gaat naast mijn stoel liggen. Voor hem ben ik de alfa, de leider. Mijn collega-opsteller Frank zegt iets over het mooie beeld dat daardoor ontstaat, de vrouw met haar hond. Ik kan het niet echt aannemen en geef een antwoord over de strijd die ik met Quinten heb gevoerd. Onmiddellijk slaakt Quinten een diepe zucht… Alsof hij er helemaal klaar mee is.

Tijdens de opstelling is Quinten steeds aanwezig met een kalme oplettendheid en een waakzame blik. Loopt af en toe rond, zijn voetzolen slepen een beetje over de vloer. Hij snuffelt aan de steen die voor angst in het veld ligt. Loopt er van weg en kijkt vanaf een afstandje toe. Aan het eind van de opstelling is hij weer helemaal aanwezig. Kijkt naar de mensen in het veld met een blik die je bijna liefdevol zou kunnen noemen. Wat een prachtige toevoeging aan deze middag!

foto (9)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *