Nu pas begrijp ik mijn stiefmoeder

Als ik haar bel, klinkt ze enigszins gestrest, terwijl ik me stipt aan de afgesproken tijd heb gehouden. Al heel snel blijkt waarom: ik hoor indringend babygehuil op de achtergrond. Ik ben in verwarring: mijn interview is toch met een jonge stiefmoeder zonder eigen kinderen? We vinden allebei dat de baby voor gaat en het telefoongesprek vindt later die dag alsnog plaats.

Het raadsel van de huilende baby is snel opgelost: Annelies (23) heeft sinds kort als gastouder de zorg voor een baby. Want ‘eigen’ kinderen zijn er nog niet, ook al wilde ze altijd jong moeder worden, het liefst rond haar twintigste. Haar kinderwens is er nog steeds.

“Natuurlijk was het niet mijn droom om stiefmoeder te worden” zegt Annelies. “Ik heb zelf een stiefmoeder en ik kon haar nooit begrijpen. Nu snap ik pas hoe het voor haar geweest moet zijn!”

Annelies werd verliefd op een man die al één kind had. Op het moment waarop hij zijn relatie verbrak, bleek zijn ex-vrouw zwanger te zijn van hun tweede kind. Een abortus was geen optie voor haar.

Annelies vindt de situatie heel complex, ze probeert de liefde weg te redeneren. Toch gaat ze, nog tijdens de zwangerschap van de ex-vrouw van haar vriend, met hem samenwonen. De ex gebruikt het toekomstige kindje als machtsmiddel, ze staat niet toe dat de vader het erkent. De vriend van Annelies wil vechten voor erkenning en is tegelijkertijd bang het contact met beide kinderen te verliezen, dus hij stelt zich terughoudend op.

Het oudste kind, Sander, is op dat moment 3,5 jaar en voor hem is er een bezoekregeling afgesproken. Hij komt om het weekend en in de weken dat hij niet in het weekend komt één keer per week bij hun.

Annelies en haar vriend besluiten om haar naam nog niet te noemen in het bijzijn van Sander, dus noemt hij haar ‘Meisje’. Ze weten dat zijn moeder hem opstookt tegen Annelies. Toch komt er vertrouwen in haar. Op een gegeven moment kan Sander niet slapen en vraagt: ‘Waar is Meisje?’ Sander is een oplettend ventje en zegt op een dag: “Jij bent Annelies, hè? Jij bent geen heks!”

Twee maanden na de start van hun samenwonen wordt de baby geboren, een dramatische gebeurtenis voor de vader. Hij mag het kind eerst niet zien: “Als ik het kind niet mag erkennen ga ik me ook niet hechten en is het vooral haar baby”. De situatie trekt iets bij en na 5 maanden mag hij het kind alsnog erkennen. Ook voor de baby komt er een bezoekregeling, voor alle drie is dit wennen. Sander en zijn broertje schelen vier jaar, dus het is echt opnieuw beginnen. “We hadden helemaal geen babyspullen, dus dat was improviseren in het begin!”

Inmiddels woont Sander (7) de helft van de tijd bij Annelies en haar vriend. Ondanks zijn waardering voor Annelies koestert hij nog wel een herenigingswens, al kan Annelies volgens hem dan gewoon blijven! “Ik heb inmiddels een goede verstandhouding met de moeder van mijn stiefkinderen. We zijn op een gegeven moment zelfs samen naar school en naar de huisarts geweest toen we ontdekten dat Sander werd gepest. We zaten met Sander tussen ons in en de huisarts vroeg: “Jullie hebben gisteren ook al gebeld, toch?” Op de terugweg grapte de moeder van Sander: “Volgens mij dacht de huisarts dat we een lesbisch stel waren!”

Annelies (23) woont nu ruim drie jaar samen met haar vriend (29) en haar stiefkinderen Sander (7) en Pepijn (3).

Annelies heeft een aantal tips voor (jonge) aanstaande stiefmoeders:

  • Zorg voor iemand in de omgeving die je verhalen begrijpt, contact met andere stiefmoeders kan je helpen;
  • Ga niet te snel samenwonen, dat zorgt vaak voor een valse start. Wacht tot de omstandigheden zo gunstig mogelijk zijn;
  • Doe je best voor een goed contact met de moeder van je stiefkinderen. Bevestig regelmatig haar moederrol en spreek je waardering uit;
  • Het welzijn van de kinderen staat op nummer 1. Als je ergens zorgen over hebt, deel die dan, zowel met je partner als met de ex van je partner;
  • Luister naar alle verhalen van je stiefkinderen. Als je aandacht hebt voor Spiderman, zullen ze je ook in vertrouwen nemen als het er echt toe doet.

 

* Dit interview is gepubliceerd in het Magazine van Nieuw gezin Nederland

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *