Meteen naar de inhoud

Leren hoe je vragen stelt aan je hond

Het is het Sinterklaascadeau aan mezelf; de workshop ‘Mindful omgaan met je hond’ van Geert de Bolster. Ik ga ervoor naar België, Brugge om precies te zijn. Voor ons Zeeuwen is dat om de hoek. De reis erheen is al zo bijzonder. Zou Google Maps weten dat het een uitje voor me is? Ik word getrakteerd op de toeristische route. Zeeuws-Vlaanderen is nog vertrouwd, daarna zijn de landschappen nieuw voor me. Smalle dijkjes met hoge bomen aan weerszijden, eenzame boerderijen en liefelijke dorpjes. Af en toe felle buien, maar ook getemperd zonlicht dat door het riet schijnt.
Ik ben een half uur te vroeg en daarmee de eerste deelnemer. De enige Nederlander ook, blijkt later. Wat houd ik van de Vlaamse tongval, het klinkt vriendelijk en zacht. Het enige woord dat ik niet meteen begreep is ‘rammeling’, wat ‘een flink pak slaag’ betekent. Dat gaat overigens niet over het omgaan met je hond, voor alle duidelijkheid. Geert gaat uit van geweldloze communicatie.

Kijken met je hart

Geert de Bolster heeft een mooie openingszin: “Je gaat vandaag niets horen dat je niet al weet.” Om verder te gaan met “Als je met honden leeft en je in hun gedrag verdiept weet je al ontzettend veel. Vandaag mag je al die kennis loslaten. We gaan waarnemen, kijken met het hart.” Inderdaad is er veel herkenning in zijn verhaal. Toch zijn er ook eyeopeners, bijvoorbeeld de drie vragen die Geert stelt bij het werken met honden:
– Hoe gaat het nu met jou?
– Wat wil jij?
– Wat heb je nodig?
Voor alle duidelijkheid: deze vragen stel je (denkbeeldig) aan de hond.
Het lijkt raar om deze vragen te stellen, ze zijn ongebruikelijk in de wereld van het opvoeden en trainen van honden. Omdat wij nu eenmaal gewend zijn om onszelf als uitgangspunt te nemen. Omdat we jarenlang hebben geloofd dat we een hond onze wil moesten opleggen.

Mindful omgaan met je hond

Ergens in de loop van de middag stel ik een vraag, waarop het antwoord verrassend simpel is. Mijn vraag gaat niet over wat mijn hond doet, maar meer over mijn eigen reactie daarop. Het strenge oordeel over mijzelf, vermenigvuldigd met ‘Wat zullen ze er wel niet van vinden?’ De angst voor de afwijzing van anderen brengt me in een stressmodus en dan kan ik niet meer helder waarnemen. Wat mooi dat in het mindful omgaan met je hond je gevoel voorop mag staan, het in connectie zijn. De vraag aan je hond ‘hoe gaat het nu met jou’ mag je trouwens ook aan jezelf stellen. Als jij je kalm en evenwichtig voelt kun je leiderschap tonen en het goede voorbeeld zijn voor je hond.

Oefenen met Quinten

De dagen erna oefen ik om mindful aan de wandeling beginnen. Dat leidt tot complete verbazing bij mijn herdershond Quinten, die altijd enorm opgewonden is als hij in de gaten krijgt dat we naar buiten gaan. Ik ga gewoon een tijdje op de grond zitten en focus op mijn ademhaling. Ik kijk hem vriendelijk aan. Hij stuitert nog een tijdje en komt dan bij me liggen, zijn ruggengraat tegen mijn been. Daarna gaan we veel rustiger op stap.

Jij en je hond

Op 18 januari 2019 heb ik plek voor vier mensen en vier honden bij de Strandwandeling & workshop met je hond. ‘s Morgens een coachwandeling op het strand bij Vlissingen en ‘s middags een workshop waarin je spelenderwijs leert over het gedrag van je hond. Weet jij wat je hond jou zonder woorden probeert te vertellen?

Je kunt je aanmelden via email: susan@susanvanderbeek.nl Vermeld je telefoonnummer in je aanmelding, zodat we van tevoren telefonisch contact kunnen hebben. Ik vind het belangrijk om vooraf kennis te maken met jou en iets meer te horen over de (eigen)aardigheden van je hond.

Als je vóór Kerstmis boekt kun je deelnemen voor 60 euro. Na 1 januari 2019 betaal je 99 euro.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0
    0
    Winkelwagen
    De winkelwagen is leegTerug naar winkel