Meteen naar de inhoud

Leiderschapslessen van mijn hond

Ik ben opgegroeid met honden, zoals je kunt zien op deze babyfoto waarop Boudewijn, een grote Hollandse herder, aan mijn blote beentjes snuffelt. Er volgden meer herders, een labrador en Shelties. Inmiddels heb ik zelf honden en met deze honden volgde ik allerlei trainingsmethodes, van Gaus tot politiehondentraining. Daarnaast heb ik stapels boeken over hondentraining verslonden, alles wat ik doe moet namelijk grondig aangepakt worden 🙂
Met de laatste hond haperde er iets. Ik laat je meelezen in mijn reisverslag…

19 oktober 2015, 6.00 uur
Vandaag vertrek ik naar Ameland, voor mijn doe, leer & werkvakantie met Quinten. Naar ‘hondenfluisteraar’ Klaas Wijnberg voor één-op-één trainingssessies. Een herprogrammering voor Quinten en mij, meer werken vanuit non-verbale communicatie. ‘Familie van je hond worden’ en honds communiceren. Ik ga mezelf ongetwijfeld tegenkomen. Mijn gedroomde uitkomst is dat ik Quinten beter begrijp en beter kan leiden. Ik reken erop dat het taai kan zijn, frustrerend en hard werken. Ik hoop ook op momenten van ontspanning, ontroering en vreugde. Ameland, we komen eraan!

3 november 2015
Ameland heeft Quinten en mij geluk gebracht. Het eiland waar mijn moeders familie vandaan komt en mijn opa geboren is, hoe bijzonder is dat! Rootsreis en leiderschapstraining ineen…
Ik heb zoveel angst en belemmerende overtuigingen losgelaten. Om te beginnen is Quinten geen rothond, wel een regelaar. Voor hem was ik geen baas en ‘dus’ nam hij die taak op zich. Ik heb veel van zijn gedrag verkeerd geïnterpreteerd. Een voorbeeld: als hij met een vaart op iets (of iemand) afrent is dat geen aanval, maar de wil om te regelen dat het stopt. Het genenpakketje van een herdershond is namelijk ‘stilzetten wat beweegt’ en ‘in beweging zetten wat stilstaat.’ Dat is zijn taak in de schaapskudde en die programmering kun je niet veranderen.

Tijdens de eerste trainingsdag op het strand moet Quinten al meteen los. Ik protesteer omdat er andere honden bij zijn en ik zéker weet dat het op knokken uit zal draaien. Inwendig bibberend maak ik hem los, en jawel: hij gaat als een speer achter één van de andere honden aan. Er ontstaat een schermutseling, geen gevecht. De andere hond laat weten dat ze Quinten lomp vindt en hij druipt af. Dit ritueel herhaalt zich een aantal keer. Op een gegeven moment staan ze tegenover elkaar en maken ze neuscontact. Q. lijkt te willen zeggen: OK, ik heb je begrepen…en hij likt haar neus.
Ik leer om te werken vanuit oogcontact en non-verbale communicatie. Stemgebruik alleen als het echt nodig is en zo zacht mogelijk. Zo bewaar je een harde stem voor als er een stevige correctie nodig is. Ook het roepen van je hond gaat met een beweging: met een soort buiging haal je je hond naar je toe. Quinten, de hond die erg op zichzelf is, komt in turbotempo op mij afgerend. Het cadeau van de tweede dag is dat hij een halve kilometer los naast me loopt, in een straal van een meter of drie, steeds in contact. Zelfs loslopende koeien op een paar meter afstand zijn niet meer interessant!
Op de derde dag wandelen we zonder lange lijn. Quinten is twee uur los. We komen paarden tegen, andere honden, hardlopers, mountainbikers en er is geen enkel incident. Ontmoetingen met andere honden verlopen zonder een spoortje agressie…wow!

De essentie van deze training voor mij is dat ik mijn angst heb kunnen loslaten. Angst die gaat over wat mijn hond zou kunnen aanrichten, vanuit de overtuiging dat hij niet helemaal te vertrouwen is. Ik heb ervaren dat ik hem kan sturen en als zich problemen voordoen heb ik de middelen om ze op te lossen. Vertrouwen in mijn eigen leiderschap is ook vertrouwen geven aan Quinten: hij is zeer leerbaar gebleken. Klaas ziet een sterke band tussen Quinten en mij. Nu ik mijn leiderschap vestig, voegt hij zich naadloos naar de nieuwe regels.
Op de voorkant van mijn notitieblokje heb ik een paar mooie quotes geschreven:
* Fouten maken mag
* Maak er een spel van
* Ik heb een superhond en ik ben een leuke baas 🙂

Anderhalf jaar en een opleiding Coachen met honden later zet ik Quinten steeds vaker in tijdens coachtrajecten en bij (familie)opstellingen. De komende weken kun je daar meer over lezen in mijn blogs.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0
    0
    Winkelwagen
    De winkelwagen is leegTerug naar winkel