Je mag weer dochter zijn

Ze belt me met een vraag over haar oudste dochter, over wie ze zich zorgen maakt. “Ik ben vorig jaar gescheiden en mijn dochter is daar nog erg mee bezig. Ik ben bang dat ze haar eindexamen niet haalt.” We maken een afspraak en dan hoor ik het hele verhaal.

“Mijn man heeft me plotseling verlaten voor een andere vrouw,” vertelt ze, “ik heb de klap totaal niet zien aankomen. ” De ontreddering van toen klinkt nog door in haar stem. Nu heeft ze haar leven weer zo’n beetje op orde, al ervaart ze een diepe leegte. Ze probeert het zo goed mogelijk te doen voor haar meiden. De oudste dochter helpt waar ze kan en is voortdurend alert. Ook probeert ze het contact met haar vader tot een minimum te beperken. Hij is immers uit het gezin gestapt?

Met behulp van kaarten laat ik haar de dynamiek zien die speelt. Ik vraag haar in de ruimte te leggen waar iedereen staat. Waar sta jij, je dochters, je ex-man met zijn nieuwe liefde? En als we een kaart voor het verdriet zouden neerleggen, waar ligt die dan? Ze heeft even tijd nodig om alle kaarten op zijn plaats te leggen. “Zo klopt het,” zegt ze na een tijdje. In de opstelling die ze heeft gemaakt staat haar oudste dochter rechts naast haar, de kaart voor het verdriet er bijna overheen.

“Dat is wat kinderen doen,” zeg ik. “Uit liefde voor de overgebleven ouder nemen ze de lege plek naast die ouder in. Daarmee zijn ze kind-af en dragen ze een verantwoordelijkheid die veel te groot voor ze is. Soms dragen ze naast hun eigen verdriet ook dat van hun ouder.”

Ze is zichtbaar ontroerd nu ze voor zich ziet wat er speelt en vraagt hoe ze haar dochter kan helpen. Ik leg haar uit dat het inzicht van nu al verschil maakt voor haar dochter. “Als jij draagt wat van jou is, geeft dat rust bij je dochter. Van binnen kun je tegen haar zeggen dat ze weer dochter mag zijn omdat jij jouw eigen verdriet kunt dragen. Daarmee geef je haar vrijheid om haar eigen leven te leiden.” Ze knikt en haalt diep adem. Het begin van de verandering is er.

 

Bert Hellinger is één van de grondleggers van familie-opstellingen. In zijn therapeutisch werk heeft hij laten zien hoe kinderen verstrikt kunnen raken in hun families van herkomst. Uit liefde en loyaliteit dragen zij soms wat niet van hen is. Hellinger ontwikkelde “wordings” (korte zinnen) die cliënten uitspreken als zij zich na een opstelling bewust zijn van hun eigen plek. In bovenstaand voorbeeld heb ik systemisch gewerkt in individuele coaching, dit is ook mogelijk in een groep. Werken met representanten voor familieleden geeft extra informatie door de ervaringen van de representanten. Zij vertonen vaak een treffende gelijkenis met degenen voor wie zij in het veld staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *