Geef ons de ruimte om van jullie allebei te houden

 Het boek Aan alle gescheiden ouders van Marsha Pinedo en Petra Vollinga begint met een open brief namens de 70.000 kinderen per jaar die op een dag te horen krijgen dat hun ouders gaan scheiden. De brief, een indringende oproep aan alle gescheiden ouders, is inmiddels duizenden malen gedeeld op social media. Ook opa’s, oma’s en professionals die werken met gezinnen zouden hem moeten lezen omdat hij goed weergeeft wat er omgaat in het hoofd en het hart van kinderen tijdens een scheidingsproces.

Ervaringen delen

Marsha Pinedo is vier jaar geleden gestart met de Stichting Villa Pinedo, een online community waar kinderen van gescheiden ouders hun ervaringen delen en vragen kunnen stellen. De missie van Villa Pinedo is het bewust maken van ouders door middel van de verhalen van jongeren. Villa Pinedo werkt zo samen met jongeren aan gedragsverandering van ouders, in het belang van het kind. Kort gezegd is Villa Pinedo een “wake-up call” voor ouders in scheiding. Marsha vertelt over haar innerlijke drijfveer om met Villa Pinedo te starten: “Ik ben zelf een kind van gescheiden ouders die niet goed communiceerden en ik heb daar lang de gevolgen van ondervonden. Het heeft ertoe geleid dat ik een opleiding tot kindertherapeut ben gaan volgen en tien jaar lang een eigen praktijk heb gehad. Daar merkte ik dat kinderen elkaar kunnen steunen, dus bracht ik hen met elkaar in contact. Het werkte soms beter dan een paar uurtjes therapie. Kinderen hebben wijze woorden voor elkaar en zeker ook voor ouders.”

Workshops

Aan Villa Pinedo is een team van jongeren verbonden, zij beantwoorden binnen een paar uur de berichten die kinderen op de website posten. Daarnaast geven jongeren elke week workshops aan beroepsgroepen zoals jeugdhulpverleners, kinderrechters, advocaten en mediators. Deze jongeren vinden het leuk om voor een groep te staan en ze zijn bereid om hun eigen ervaringen te delen. De openheid is kenmerkend voor de houding van de jongeren die verbonden zijn aan Villa Pinedo. Op het forum is een speciaal onderdeel voor stiefouders te vinden, waar zij vragen kunnen stellen aan kinderen. Er worden ook workshops gegeven aan stiefouders, kenmerkend is dat kinderen liefdevol en niet oordelend antwoorden op de vragen die stiefouders hen stellen. Soms kunnen kinderen ook zien wat hun stiefouders te bieden hebben en doen ze uitspraken als: “Mijn stiefmoeder is een aanvulling op mijn moeder!”

Openheid

Villa Pinedo geeft kinderen van gescheiden ouders een stem met als doel ouders bewust te maken van de consequenties van hun keuzes voor kinderen. Wat heeft het bijvoorbeeld voor effect op kinderen als de andere ouder heel ver weg gaat wonen? Marsha Pinedo is van mening dat er heel veel mogelijk is als je het kind centraal stelt en in overleg blijft. Vaak worden keuzes snel gemaakt en plompverloren gebracht. Kinderen vinden het ook fijn als er waarde wordt gehecht aan hun mening over de nieuwe ouder. Een vraag als “Vind je mijn nieuwe vriend leuk?” wordt vaak niet gesteld aan een kind, terwijl openheid over gevoelens van groot belang is in een stiefgezin.

Verbondenheid

Het boek Aan alle gescheiden ouders heeft een mooie ondertitel die de essentie van het boek weergeeft: “Leer kijken door de ogen van je kind.” Marsha: “De bereidheid van ouders om iets aan zichzelf te doen is vaak groot, al is het in de hectiek van een scheiding ook moeilijk om keuzes te maken in het belang van het kind. Voor gescheiden ouders zijn hun kinderen het enige dat hen nog bindt, dat is hun gezamenlijk belang. De relatie stopt maar je blijft altijd met elkaar verbonden als ouder van je kind.

We zouden meer moeten redeneren vanuit het gegeven dat scheiding bestaat en veel voorkomt. Ook van de nieuw samengestelde gezinnen redt 60% het niet. Laatst hoorde ik een mooie variant op tot de dood ons scheidt: ‘Ik kies voor jou zolang de liefde ons bindt.’ Als er in de maatschappij zo naar relaties gekeken kan worden gaat ook de lading van scheiden eraf.”

Plek

“In alle verhalen van kinderen raakt de onmacht die ze ervaren als er niet naar hen geluisterd wordt me het meest, zegt Marsha. “ Tegelijkertijd is het heel hoopvol dat kinderen zulke pure en heldere adviezen aan hun ouders kunnen geven. Dat geldt ook voor kinderen in samengestelde gezinnen, in een ideaal stiefgezin is het mogelijk om zonder spanning plezierig met elkaar te leven. Dat vraagt geduld, flexibiliteit, aandacht en gemotiveerd blijven om elkaar te leren kennen. Het allerbelangrijkste is dat een stiefouder een plek blijft geven aan de biologische vader of moeder. Dat vraagt veel van een stiefouder, je geeft veel aan de kinderen van je partner en ontvangt niet automatisch iets terug. Waardering krijg je van je partner, het is niet realistisch om dat van je stiefkinderen te verwachten.”

Toekomst

Het boek is onderdeel van een online workshop die sinds begin 2014 beschikbaar is, met filmpjes waarin kinderen vertellen over hun eigen ervaringen met scheiding. Het gaat over loyaliteitsconflicten, wonen in meerdere huizen en omgaan met de nieuwe partners van hun ouders. Naast de indringende verhalen van kinderen bevat de online workshop ook oefeningen en tips van therapeuten waarmee ouders aan de slag kunnen.

Marsha hoopt dat het werk van Villa Pinedo  tot een toekomst leidt waarin kinderen zullen zeggen: “Mijn ouders? Die zijn echt goed gescheiden!”

*Mijn interview met Marsha Pinedo is eerder verschenen in het Magazine van Nieuw Gezin Nederland (juni 2014)

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *