Ex partners blijven samen ouders

Lieve ouder,
“Laten we tijdig voorzichtig zijn
En waakzaam zolang het nog kan
Dingen, die groeien, zachtjes omarmen
Op laten bloeien, beschermen, verwarmen
Laten we tijdig voorzichtig zijn
Met die vrouw, met dat kind, met die man”

Deze brief aan jou begint met een prachtig lied van Paul van Vliet. Een lied over liefde en over waakzaamheid. Een lied dat voor jou misschien precies op tijd komt. Of een lied waar je verdrietig van wordt, omdat het voor jou te laat is: ‘en we kijken geschrokken naar de breuk en de brokken.’ Je leven is anders gelopen dan je had gehoopt en verwacht. Verliefd, verloofd, getrouwd….maar toch gescheiden.

Een echtscheiding, het overkomt altijd anderen en jou niet. Tenminste, dat denk je. Tot de dag dat je zelf gaat twijfelen: is dit wel de juiste partner voor mij? Houd ik nog wel van mijn man of vrouw? Of je wordt geconfronteerd met een mededeling van je partner dat jullie relatie niet levensvatbaar meer is. Soms is er een ander in het spel, maar dat hoeft niet. Hoe dan ook: je wereld staat op zijn kop en er zijn ineens allerlei vraagstukken aan de orde. Over huisvesting, geld, omgangsregelingen.
Als jullie samen kinderen hebben is een echtscheiding extra pijnlijk. Is er een periode van spanningen en ruzie aan de scheiding vooraf gegaan, dan hebben kinderen daar weet van. Zij hebben verfijnde voelsprieten voor de problemen van hun ouders. Voor het welzijn van kinderen is het beter om buiten deze conflicten gehouden te worden. Ook bij spanningen is het belangrijk dat de ouders hun kinderen samen tegemoet kunnen treden. Dat vraagt discipline en het is van groot belang. Jullie kinderen zijn geen scheidsrechter, trooster of bondgenoot. En zeker geen wapen om de ander iets betaald te zetten. Maak je ruzie via het kind, dan misken je het in zijn behoefte aan liefde. Beide ouders zullen moeten blijven zorgen voor het kind.
Kinderen worden geconfronteerd met de gevolgen van jullie keuze. Zij krijgen te maken met boosheid, verdriet, verwarring. Zij voelen zich soms schuldig over jullie scheiding, vooral als ze nog jong zijn. Op hun manier gaan ze heel erg hun best doen en ze koesteren lang een herenigingswens. Zij moeten pendelen tussen twee huizen, krijgen te maken met een stiefouder en soms ook stiefbroertjes of -zusjes.

“We kijken geschrokken
Naar de breuk en de brokken
Geven alles en iedereen de schuld
Van plannen en dromen
Die niet uit zijn gekomen
Van beloftes die niet zijn vervuld
Hadden we dat nou maar eerder geweten
Dan hadden we ’t anders gedaan
Maar we moeten zo nodig
We hebben geen tijd
Geen tijd voor elkaar of voor waakzaamheid
Zolang het nog goed lijkt te gaan”

Het grootste cadeau dat jij jouw kinderen na je echtscheiding kunt geven is de duidelijkheid dat je er zult zijn voor het kind. Dat jij vader of moeder blijft en dat het kind van allebei de ouders mag houden. Ex-partners blijven samen ouders, voor altijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *