Meteen naar de inhoud

Er is iets wat mijn adoptiehond onrustig maakt

Hoe lang kun je zo leven?’ Het was één van de vragen van de dagstart van afgelopen week van Siets Bakker, ontwerper van Rake Vragen. Zij nam het initiatief om elke ochtend via Zoom een ontmoeting te hebben aan de hand van een rake vraag. Eerlijk gezegd bezorgde de vraag me vooral hartkloppingen.

Er doen inmiddels ruim 100 mensen mee aan deze dagstart. Het stramien is elke dag hetzelfde: eerst een korte introductie van Siets, waarin ze de vraag toelicht. Daarna gaan we uiteen in kleine groepen in zogeheten ‘break-out rooms’ waar we zo’n 20 minuten hebben om onze gedachten en gevoelens over deze vraag uit te wisselen. Het levert prachtige ontmoetingen op.

Hoe lang kun je zo leven?
Eerlijk gezegd bezorgde de vraag me vooral hartkloppingen. Hoe lang kan ik zo leven? Waarschijnlijk heel erg lang. Ik woon op een prachtige plek met veel ruimte om me heen. In een verstild dorp op Walcheren in Zeeland, met zo’n 80 inwoners. Als ik naar buiten ga, kan ik ‘gewoon’ zorgen dat ik niemand tegenkom. Al was het maar omdat ik precies weet wie wanneer zijn hond uitlaat. Dan doe ik het dus gewoon op andere momenten. Zo simpel is dat.

Blijf uit de buurt van kwetsbare ouderen
De hartkloppingen gaan over iets anders. Over het niet kunnen bezoeken van dierbaren, vooral over het feit dat ik mijn moeder van 88 nu niet kan zien. Zij is alleen en woont in Brabant, het epicentrum van corona. Zelf ben ik al weken verkouden met keelpijn, dus het beste wat ik nu kan doen is thuisblijven.

Hoe kun je dan rouwen?
Het verhaal in de Volkskrant over de nabestaanden van coronadoden hakt er flink in. Een laatste zwaai via video, maar één persoon aan het bed. Afvoer van het lichaam in een isolatiezak, waar de overledene minstens 48 uur moet blijven liggen. Een uitvaart met zo min mogelijk mensen, iedereen 1,5 meter uit elkaar. Hartverscheurend. Hoe kun je dan rouwen?

Haal elke dag een frisse neus
Na de dagstart ga ik naar buiten, ik heb echt behoefte aan frisse lucht. Deze keer neem ik alleen Britt mee, aan een lange knaloranje lijn van wel 10 meter. Zo heeft ze lekker de ruimte en kan ze toch niet weglopen, bijvoorbeeld als ze schrikt van een onverwacht geluid. Ik ben nog steeds een beetje voorzichtig met haar, tenslotte is ze pas vijf maanden bij ons.

In stilte
We lopen naar de oevers van het Veerse Meer, een klein kwartier bij ons vandaan. Door alle regen die de laatste maanden is gevallen, is het paadje langs de oever een soort moeras. Met mijn laarzen aan maakt me dat echt niets uit. Ik loop in stilte en geniet van de zon en de wind, het wuiven van het riet, het geklotst van het water. Geen zeilbootje te zien.

Er is iets wat haar onrustig maakt
Ik ga even zitten op een grote steen aan het water. Britt blijft uit zichzelf dicht bij me. Omdat ze de omgeving nog niet goed kent, is ze erg op haar hoede. Ze leunt tegen me aan en kijkt steeds om zich heen. Haar oren bewegen om elk geluidje op te vangen. Er is iets wat haar onrustig maakt. Ze draait rondjes om me heen en raakt verstrikt in haar lange lijn, waardoor ze paniekerig reageert. Ze wil hier overduidelijk vandaan. Als we weer lopen, komt ze weer tot rust. In beweging blijven is goed voor haar, en ik besef dat dat ook voor mij geldt.

Dansende koeien met lentekriebels
Later tijdens de wandeling is er nog een stressmoment voor haar. Een jonge boer laat zijn koeien op de dijk, zodat ze voor het eerst deze lente weer buiten kunnen grazen. De koeien vinden het overduidelijk heerlijk, ze maken jolige sprongen. Britt staat stokstijf stil, ze heeft blijkbaar nog nooit eerder in haar leven koeien gezien. Ze zijn ook enorm, zoals ze hoog boven ons uit torenen op de dijk. Na wat aanmoediging komt ze toch mee en lopen we rustig langs de koeien, terug naar het dorp. Eenmaal thuis wordt ze uitgebreid besnuffeld door de andere twee honden. Na het eten kruipt ze tevreden in haar mand en slaakt een diepe zucht. Zo, genoeg avontuur voor vandaag!

Hoe is het met jou?

Heb je tijdens deze periode van gedwongen thuis zitten begeleiding nodig omdat oude angsten of verdriet de kop op steken? Mijn begeleiding is nu ook online mogelijk, neem contact op via mijn website: www.susanvanderbeek.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0
    0
    Winkelwagen
    De winkelwagen is leegTerug naar winkel