Meteen naar de inhoud

De dierenarts stelt voor om een echo te maken

Lieve Quinten, we gaan straks naar de dierenarts voor een check-up. Ik ben bezorgd over je, je aftakeling gaat nu wel erg snel. Ik wil het niet zien, maar het is onontkoombaar. Je bent afgepeigerd na een rondje om het dorp, dus de wandelingen worden korter. Ik neem je regelmatig even alleen mee, zodat ik je alle aandacht kan geven. Je eet met lange tanden en je laat soms de helft staan. Je lust de glucosamine pil niet die ik heb verpulverd en over je voer gestrooid. Die is om je artrose te verzachten, maar dat weet jij natuurlijk niet. Soms worstel je echt als je wilt opstaan, je achterlijf doet niet wat jij wilt. Als je eenmaal in beweging bent, gaat het redelijk.

Blije momenten op het erf
Je bent teruggetrokken en je bemoeit je bijna niet meer met Hera en Britt. Voelen zij ook dat je zwakker wordt? Britt ligt al klaar om het voer dat jij niet opeet snel naar binnen te schrokken. Als ze naar je toekomt terwijl jij nog naast je halfvolle voerbak aan het drinken bent, grom je diep uit je keel en laat je je indrukwekkende tanden zien. Na die eerste keer geef ik jou in een aparte ruimte te eten, zodat je dat in alle rust kunt doen. Gevechten om eten in de roedel, daar zit ik niet op te wachten.

Kwaliteit van leven
Er zijn ook nog blije momenten, gelukkig. Je obsessie voor speeltjes als we buiten op het erf zijn. ‘Toe, speel met me!’ Als ik onkruid tussen het grind haal, sta je er letterlijk met je neus bovenop. ‘Yes, steentjes, ga jij die gooien?’ Ik weet niet wat de dierenarts straks zal gaan zeggen. Ze heeft al een keer voorgesteld om een echo te laten maken. Maar wat krijgen we dan te zien? We zijn niet van het eindeloos dokteren. We willen je kwaliteit van leven geven zolang het kan. We gaan het niet rekken, omdat afscheid nemen voor ons zo pijnlijk en verdrietig zal zijn.

De dierenarts is corona-proof
Net als de vorige keer tijdens de lockdown is ook nu de praktijk ingericht op het zo veel mogelijk bewaren van de afstand. Er zijn schermen voor de balie geplaatst, er staan wattenstaafjes om mee te pinnen en de dierenarts draagt een mondkapje. Quinten hoeft niet op de onderzoekstafel. De dierenarts stelt vragen, ik doe mijn verhaal. De conclusie is dat we gaan uitproberen of een lage dosering pijnstilling helpt. “Voor een grote hond is hij al behoorlijk oud” zegt de dierenarts. “Artrose is een pijnlijke aandoening, bot op bot, dat doet echt wel zeer. Geen wonder dat hij niet meer zo’n zin heeft in de dingen.” Ze vertelt ook dat ze een aantal oudere honden in de praktijk enorm heeft zien opknappen van de combinatie glucosamine en pijnstilling. We spreken af dat ik over een week terugbel om te vertellen hoe het gaat. Ik voel een enorme opluchting.

De dame in de wachtkamer
In de wachtkamer zit een oude dame. Achter haar rollator zit een heel klein wit hondje verscholen. Quinten gaat naast me liggen als ik afreken, zijn blik op de dame met haar hondje gericht. “Wat is hij mooi!” zegt ze, “Echt prachtig.” Om vervolgens te vertellen dat ze heel veel van Duitse herders houdt en ze zelf ook altijd heeft gehad. Naarmate ze ouder werd, werden haar hondjes kleiner. “Dit is mijn negende hond” vervolgt ze. “Hij is klein maar het is een felle donder. Duitse herders blijven mijn favoriet, als ik sterk genoeg zou zijn, zou ik die het allerliefste hebben. Mijn oudste is wel 11,5 jaar geworden.” Zou ze een goede fee zijn die Quinten nog een paar mooie jaren voorspelt? Ik heb geen idee, maar het is een fijne gedachte.

Door hondenogen bekeken
Je hebt je misschien weleens afgevraagd waarom jij en je hond in elkaars leven zijn. Je kent het vast, dat je hond reageert op stemmingen in huis of door bepaald gedrag iets lijkt te willen zeggen. Een hond waarmee je leeft, maakt deel uit van jouw ‘systeem’ en hij kan je daardoor subtiele boodschappen geven over wat er in jouw gedrag voelbaar is. Als je niet kijkt naar je hond gaan deze mooie lessen zomaar aan je neus voorbij. Wil je hier meer over weten? Neem dan eens een kijkje op mijn website. In verband met de corona-maatregelen is er nog geen volgend coachweekend gepland. Online sessies kunnen altijd!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0
    0
    Winkelwagen
    De winkelwagen is leegTerug naar winkel