Bloedband en stiefband naast elkaar

Ze zegt het in onvervalst Rotterdams: “Ja, dat zou best wel eens kunnen, omdat ik denk dat het moeilijk is voor één van de partners…het ligt ook aan de leeftijd van de kinderen, hoor…maar dat het moeilijk is om de kinderen te accepteren!”

Ze heeft een punt, deze oudere vrouw aan wie tijdens een straatinterview voor Feiten & Fabels gevraagd wordt of het klopt dat ruim 60% van de samengestelde gezinnen weer uit elkaar valt.

Een succes maken van een samengesteld gezin kan een behoorlijke klus zijn, alleen al vanwege alle verschillende loyaliteiten. Loyaliteit naar de ex-partner, naar je biologische en je stiefkinderen. Kinderen zijn altijd loyaal aan beide ouders en kunnen soms lang een herenigingswens koesteren. Een nieuwe partner voor hun vader of moeder verstoort de hoop dat hun ouders weer bij elkaar komen.

Soms is het inderdaad moeilijk om de kinderen van je partner te accepteren: je kiest voor een nieuwe liefde en krijgt er “zomaar” een paar kinderen bij. Terwijl je misschien zelf (nog) geen kinderen hebt. Of juist met jouw kinderen alles prima op de rit hebt gekregen als eenoudergezin. Maar ja, de liefde…in een interview verwoordde iemand het ooit als volgt: “Ik ging voor de prins op het witte paard en kreeg een man op een fiets met kinderzitjes!”

Wat maakt het lastig om kinderen met wie je geen bloedband hebt te accepteren? Of is het niet zozeer het ontbreken van de bloedband, maar meer de verbondenheid van deze kinderen met hun andere ouder? Het feit dat je geen eigen plek hebt in dit familiesysteem? Dat je “erbij” komt, en niet onmiddellijk van betekenis bent in het leven van je stiefkinderen?

Het helpt om te beseffen dat kinderen altijd in eerste instantie gericht zijn op hun eigen ouders, met hen hebben ze een hechte band. Ze zijn door hen opgevoed, ze hebben een gezamenlijke familiegeschiedenis. Deze band blijft altijd bestaan, ook na echtscheiding of overlijden van één van de ouders. Stiefouders hebben een verworven band met hun stiefkinderen. Een band die er niet meteen is, maar die moet groeien. In de basis kan deze band alleen ontstaan als stiefouders erkennen dat zij nooit de plaats in kunnen nemen van de biologische ouder. Hoe meer ruimte een stiefouder geeft voor de bloedband, hoe groter de kans is dat de liefde van de kinderen voor hun stiefouder kans krijgt om te groeien.

Tips voor samengestelde gezinnen:

  • Erken dat een samengesteld gezin gebouwd is op een fundament van verlies
  • De kinderen staan op nummer één, zij gaan vóór de nieuwe partnerrelatie
  • De biologische ouder neemt de opvoeding op zich
  • Respecteer de bloedband en voeg als stiefouder iets toe

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *